16:15 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 0 0
Βρείτε μας

Στίχους του Παλαμά χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, για να σχολιάσει τη σημερινή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Με στίχους του Κωστή Παλαμά σχολίασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τη σημερινή προσευχή στην Αγία Σοφία.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το «άνοιγμα» της Αγίας Σοφίας ως τέμενος, ο Πρόεδρος της Βουλής δανείστηκε στοίχους από το ποιητικό έργο «Η Φλογέρα του Βασιλιά». 

«Μια πίστη και γλώσσα μία, και ιδέα μία, και μια ψυχή, ένα Γένος. Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν τ' αλλάξαν».

Σήμερα έγινε η πρώτη, εδώ και 86 χρόνια, προσευχή στην Αγία Σοφία παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μάλιστα, ανέγνωσε το ισλαμικό κάλεσμα για προσευχή.

Ο Ερντογάν έφτασε λίγο μετά τις 12:00 στην Αγία Σοφία κι ενώ πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει για τη μουσουλμανική προσευχή. Λίγη ώρα αργότερα, πήρε το μικρόφωνο και διάβασε το Αδδάν.

Προσευχή στην Αγία Σοφία
© Sputnik /
Προσευχή στην Αγία Σοφία

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας σχολίασε και το θέμα της Αγίας Σοφίας. 

Όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, «δεν είναι εκδήλωση ισχύος, αλλά απόδειξη αδυναμίας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρατήρησε πως παρότι τα όσα συμβαίνουν, «δεν έχουν τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία» του μνημείου, εντούτοις «κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές» και γι' αυτό «απαιτούν καταδίκη οικουμενική».

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Τασούλας, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK