17:04 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υπό κλίμα έντασης έγινε η σήμερα, Δευτέρα, η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς υπήρξε νέος καυγάς μεταξύ της Νίκης Κεραμέως και του Νίκου Φίλη.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης, έγινε σε κλίμα έντασης, καθώς υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, η οποία επεκτάθηκε στην αίθουσα.

Η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε πως ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών της κατήγγειλαν πως προκάτοχός της τους είχε απειλήσει να τους καταστήσει «αχρείαστους». 

«Στην επιτροπή ειπώθηκε κάτι πολύ σοβαρό από τον κ. Κυραϊλίδη (σ.σ. πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων), που κατήγγειλε ότι ο κ. Φίλης του είχε πει ότι "επειδή δεν μπορούμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά σχολεία θα σας κάνουμε αχρείαστους". Δεν είδα όμως καμία αντίδραση, Αυτή η δήλωσή του, που θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαρή, είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την υπουργό πως «σκόπιμα παραποιεί την αλήθεια κάνοντας αυθαίρετη ερμηνεία των όσων είπε ο κ. Κυραϊλίδης».

«Σας πειράζει που σοκαριζόμαστε από αυτή την καταγγελία; Με τους νόμους Φίλη-Γαβρόγλου, πράγματι περιορίστηκε το εύρος των δυνατοτήτων των ιδιωτικών σχολείων...» είπε η υπουργός παίρνοντας τον λόγο, ενώ ο κ. Φίλης έκρινε πως η επίθεση που δέχεται «περιποιεί τιμή» για τον ίδιο και έκανε λόγο για «κατάντημα της υπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο ίδιος επέμεινε πως, παρά τις πολλές πιέσεις, ο κ. Κυραϊλίδης δεν αποκάλυψε το ποιος του είπε την εν λόγω φράση και κατηγόρησε την Νίκη Κεραμέως πως «παραποιεί τα πρακτικά».

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών, Γιώργος Στύλιος, ωστόσο ο κ. Φίλης επέμεινε:

«Ήταν στημένη η ερώτηση ανάμεσα στην υπουργό και τον κ. Κυραϊλίδη. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφαρμογή του συντάγματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η απάντησή μας υπάρχει στη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κατοχυρώνει τη διακριτή θέση στα ζητήματα της μη δημόσιας εκπαίδευσης. Το μόνο που κάνει η κα Κεραμέως είναι να εκπροσωπεί την κερδοσκοπική πλευρά της εκπαίδευσης. Υπήρξε συμπαιγνία της υπουργού με τον κ. Κυραϊλίδη». 

«Διαψεύστε τα πρακτικά κ. Φίλη. Υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία καταγεγραμμένη στα πρακτικά» επέμεινε και η κα Κεραμέως, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων σημείωσε: «κάνατε ένα λάθος, κύριε Φίλη. Είπατε ότι λέει ψέματα η υπουργός. Αυτό δεν ισχύει και αποδεικνύεται από τα πρακτικά. Διαβάστε ακριβώς το κείμενο των πρακτικών».

Τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του στον πρόεδρο της Επιτροπής, σημειώνοντας:

«Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Ένα επεισόδιο επί κυβέρνησης Σαμαρά σας κόστισε το υπουργείο. Προσέξτε, μην κάνετε το καλό παιδί, μπορεί να σας κοστίσει πάλι».

Στις αναφορές αυτές, έντονα αντέδρασε η υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τι άλλο θα δούμε. Να απειλεί τον πρόεδρο της Επιτροπής. Ντροπή» είπε η κα Κεραμέως.

Ο κ. Στύλιος ζήτησε να μην γραφτεί τίποτα στα πρακτικά της συνεδρίασης και κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζει το σύνολο των πρακτικών και όχι μέρος τους. 

 

Tags:
Υπουργείο Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Νίκος Φίλης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK