09:14 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το αίτημα για άρση ασυλίας αφορούσε το περιστατικό που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο, εν μέσω lockdown, στην Αίγινα, δύο φορές.

Απέρριψε το εισαγγελικό αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Γιάνη Βαρουφάκη, η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, κάνοντας δεκτές τις εξηγήσεις του ίδιου.

Το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ αφορούσε τα αδικήματα της απείθειας και της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορονοϊού στο περιστατικό στην Αίγινα τον Απρίλιο.

Ως προς το σκέλος της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της καραντίνας, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι οι βουλευτές εξαιρούνταν από αυτά, αποφασίζοντας ομόφωνα να απορρίψει το αίτημα άρσης ασυλίας, ενώ στο σκέλος της απείθειας κατά της άρσης τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία, με εξαίρεση τον βουλευτή της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη και της Ελληνικής Λύση, Απόστολο Αβδελά, που ψήφισαν υπέρ της άρσης, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε χαρακτηρίσει απολύτως ψευδείς τις κατηγορίες εναντίον του, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη, η οποία εγείρει, όπως αναφέρει, υποψίες συμμετοχής αξιωματικών του Λιμενικού, ζητώντας την απόρριψη της δικογραφίας με το αίτημα άρσης ασυλίας του ως «συνταγματικά και ηθικά απαράδεκτης».

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή αναφέρει για το περιστατικό ότι την πρώτη φορά που δέχτηκε έλεγχο απέδειξε ότι δεν παραβίαζε τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό καθώς εξαιρούνταν ως βουλευτής αυτών, προκειμένου να μετακινηθεί από την Αίγινα στην Αθήνα και τη Βουλή, ώστε να ασκήσει απρόσκοπτα τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα.

Για τη δεύτερη επίμαχη φορά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι αρνήθηκε τον έλεγχο και τον ψεκασμό του αυτοκινήτου του, ισχυριζόμενος πως σταμάτησε κανονικά, του ζητήθηκε η επίδειξη Ε1 κι αφού ο ίδιος δήλωσε πως δεν απαιτείται για τους βουλευτές, επέδειξε τη βουλευτική ταυτότητα και προχώρησε με ελάχιστη ταχύτητα αναμένοντας στην ουρά για τον ψεκασμό του Ι.Χ. του στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων έναντι του κορονοϊού.

«Συμπερασματικά, η κατάθεση της εναντίον μου δικογραφίας που έρχεται σε σύγκρουση με βασικές Συνταγματικές επιταγές αποτελεί μια ιδιαίτερα κακή στιγμή για το Λιμενικό Σώμα που, έτσι, ελκύει πάνω του εύλογες υποψίες για συμμετοχή αξιωματικών του σε πολιτική δίωξη Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η προστασία τόσο των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος όσο και του Συντάγματος απαιτεί την απόρριψη της εν λόγω δικογραφίας με συνοπτικές διαδικασίες» καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
Tags:
lockdown, Βουλή, Αίγινα, Γιάνης Βαρουφάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK