03:47 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 14
Βρείτε μας

Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το βιογραφικό της Αθηνάς Λινού, την οποία πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για αντικαταστάτρια του Βασίλη Κικίλια στον προεδρικό θώκο του Υπουργείου Υγείας.

Την καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού πρότεινε από το βήμα της Βουλής για υπουργό Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.

Αφού άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στον Βασίλη Κικίλια προσωπικά για τη διαχείριση της πανδημίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να βρούμε κάποιον άλλο», προτείνοντας για αντικαταστάτρια του υπουργού Υγείας την καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού.

Ποια είναι η Αθηνά Λινού

Η Αθηνά Λινού είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis».

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει επίσης αναλάβει πολλές ακαδημαϊκές θέσεις μεγάλης διάρκειας, έχοντας διδάξει Επιδημιολογία, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Mayo, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Minnesota και στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Από το 2004 είναι, δε, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και επιστημονική υπεύθυνη του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία-Διαχείριση και Οικονομική Αποτίμηση.

Μεταξύ άλλων, έχει υπηρετήσει σε μεγάλο αριθμό Επιτροπών και Συμβουλίων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ έχει διατελέσει και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2010 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Τη δεκαετία του 2010 ήταν επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής που έχει σαν στόχο τη συνεχή και μακροχρόνια προώθηση της ελληνικής διατροφής με την ταυτόχρονη προώθηση των ελληνικών προϊόντων και πολλαπλά οφέλη στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Το 1990, η Αθηνά Λινού ίδρυσε το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής το οποίο υλοποιεί ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στην επιδημιολογία και πρόληψη χρόνιων και επαγγελματικών νόσων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερευνητική της δραστηριότητα σε θέματα διατροφής, αλλά και καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

Τέλος, έχει εκδώσει ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, έχει κάνει πολλαπλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών δικτύων που ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία. Από το 2014 έως το 2017 διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Tags:
COVID-19, κορονοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Υγεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK