19:08 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται, με τη διαδικασία του «επείγοντος», το σχέδιο νόμου για την αγορά των Rafale.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούριων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, εισάγεται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τη διαδικασία του «επείγοντος».

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή χθες, Δευτέρα, και –σύμφωνα με τον προγραμματισμό– η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το ΑΠΕ.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία ορίζει την απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.

Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί αναμένεται στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα για να πέσουν οι οριστικές υπογραφές και στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες έως τότε.

Tags:
Υπουργείο Άμυνας, Γαλλία, Νομοσχέδιο, Βουλή, Rafale
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK