06:03 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για εθνική ομοψυχία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην ψήφιση επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

«Ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου δηλώνει και η αντιπολίτευση με την εξαίρεση του ΚΚΕ που θα δηλώσει «παρών», με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να κάνει λόγο για εθνική ομοψυχία.

Ο υπουργός ανέφερε ότι είναι δικαίωμα κυριαρχίας που ασκεί η Ελλάδα στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο. 

«Η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να ασκήσει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας. Δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί οιοδήποτε εξ αυτών» είπε και επανέλαβε ότι «η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης και γίνονται επ' αυτού οι σχετικές μελέτες».

Πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και στο Αιγαίο πέλαγος». 

Χαρακτήρισε, μάλιστα, σημαντική και την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, που «σαφέστατα ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της Ελλάδας».

Για τις διερευνητικές συνομιλίες που αρχίζουν και πάλι με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, τόνισε ότι θα υπάρξει συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων την ερχόμενη Δευτέρα και εφόσον υπάρξουν ερωτήσεις, θα είναι έτοιμος να δώσει διευκρινίσεις.

Σχετικά με τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχει προτείνει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι σήμερα θα κατατεθεί μια νομοτεχνική αλλαγή και στην αναφορά του Προεδρικού Διατάγματος για τους κλειστούς κόλπους θα προστεθεί η φράση «ως εκάστοτε ισχύει», διότι η χώρα μπορεί για οποιοδήποτε λόγο, κάποτε να θελήσει να το τροποποιήσει.

Tags:
Βουλή, Αιγαίο, Ιόνιο, αιγιαλίτιδα ζώνη, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK