04:52 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΒΟΥΛΗ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1566)
0 17
Βρείτε μας

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επί της πανδημίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τη Βουλή. Μεταξύ άλλων τόνισε πως η χώρα ξεπέρασε τον «σκόπελο» των γιορτών, επιτυχημένα, και προανήγγειλε άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα, εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση των ειδικών.

Η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία τις ημέρες των γιορτών και συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των ειδικών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Στις γιορτές η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Αν είχε γίνει το αντίθετο, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ξεπεράσαμε τον σκόπελο, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις» είπε και ανακοίνωσε πως ήταν «πολιτική απόφαση» να επιβληθεί «αυστηρότερο lockdown, απ' αυτό που ζήτησαν οι ειδικοί, στις αρχές Ιανουαρίου για να απορροφηθούν οι όποιες επιπτώσεις της αυξημένης επαφής τις ημέρες των Χριστουγέννων».  

Τόνισε, ωστόσο, πως δεν πρέπει να επιδείξουμε κανέναν εφησυχασμό, καθώς είναι πολλά τα παραδείγματα χωρών στην Ευρώπη που χαλάρωσαν και είδαν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. 

Ο πρωθυπουργός εκκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας τον χάρτη του ECDC που δείχνει πως μόνο Ελλάδα και Φινλανδία είναι στο «πορτοκαλί» ενώ παρουσίασε και γραφικές απεικονίσεις αναφορικά με τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους, δείκτες που αυξήθηκαν σημαντικά τον Νοέμβριο, αλλά είναι πια σε πτώση.

Έκανε λόγο για «επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος» που «οφείλεται στις εκπληκτικές επιδόσεις των υγειονομικών, νοσηλευτών… οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτών και αντιμετώπισαν την πρωτοφανή κρίση».

Μπορούμε να συζητήσουμε χαλάρωση των μέτρων

Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ. Έχουμε δηλαδή την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μια επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον δείκτη θετικότητας, που διαμορφώνεται κάτω του 3%.

«Είναι μειούμενος και αφού έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ μπορούμε να δούμε εάν σε κάποια κομμάτια του πληθυσμού υπάρχει διασπορά. Θα ζητούσα τη στήριξη της αντιπολίτευσης να ενθαρρύνει τους πολίτες μας να γραφτούν στην πλατφόρμα για τα rapid test» συμπλήρωσε. 

Ξεκαθάρισε, πως η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και επισήμανε πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατηρεί τη δυνατότητα να ανακοινώνει έκτακτα μέτρα σε περιοχές όπου εμφανίζεται έξαρση κρουσμάτων. 

«Μπορεί να σχολιάσετε ότι απευθύνθηκα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του, αλλά ποτέ δεν τον αγνόησα, όπως και την επιτροπή» υπογράμμισε και σημείωσε πως η μοναδική φορά που η κυβέρνηση δεν έδρασε στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών ήταν τον Ιανουάριο, που αποφασίστηκαν πιο αυστηρά μέτρα.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησή του, διευκρίνισε πως εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άνοιγμα του λιανεμπορίου, με αυστηρούς, όμως, περιορισμούς.

«Είναι ίσως η ώρα, και εφόσον μας το υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πώλησης εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά.[...] Η κυβέρνηση είναι έτοιμη και εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση θα υλοποιήσουμε την πολιτική από Δευτέρα».

Αναφέρθηκε, δηλαδή, στις μεθόδους του click in shop και click away, με το τελευταίο, όπως σημείωσε, να έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ορισμένους κλάδους. Αλλά, τόνισε, πως δεν μπορεί να αποτελέσει «υποκατάστατο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς». 

Εμβόλιο

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και την «Επιχείρηση Ελευθερία», εκφράζοντας την πεποίθησή του πως θα έρθει η Ελευθερία στη χώρα μας.

Διευκρίνισε πως «έχουμε εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς», άρα αυτά θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες της χώρας.

Εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευση για την κριτική που ασκεί αναφορικά με τους εμβολιασμούς, διερωτώμενος τι έπρεπε να είχε κάνει. «Έπρεπε να έχουμε αγοράσει λιγότερα, να έχουμε αγοράσει περισσότερα, έπρεπε να διαπραγματευτούμε και με άλλες χώρες, όταν αυτό απαγορεύεται από τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την ΕΕ;»

Εκτίμησε, ακόμη, πως τον Απρίλιο θα έχουν έρθει στη χώρα «περισσότερα εμβόλια απ' όσο χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε τη ζήτηση. Τώρα είμαστε στο αντίθετο στάδιο» και εξήγησε πως η ζήτηση τώρα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων εμβολίων.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρότεινε να έχει και ευρωπαϊκή ισχύ, είπε πως θα αποτελέσει «γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, υπερβαίνοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις». 

«Ενόψει καλοκαιριού πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών που αγωνίζονται για να γίνουν απρόσκοπτα οι μετακινήσεις. Το πιστοποιητικό πρέπει να έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα για να μοιραζόμαστε αυτή την πληροφορία με τον ίδιο τρόπο».

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις φωνές που ζητούν να πάρουμε τις πατέντες των εμβολίων.

«Πάλι καλά που δεν ζητάμε να κρατικοποιήσουμε τη AstraZeneca και τη Pfizer με έναν νόμο» είπε, ειρωνικά.

Έκανε λόγο για αστείες προτάσεις και «διάθεση παραπληροφόρησης», ωστόσο αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πρέπει να έχει σοβαρή ενημέρωση.  

«Κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα ανακαλύπτουν και τα εμβολιόδεντρα».

Μέτρα στήριξης

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ακόμη δύο μέτρα οικονομικής στήριξης:

  • Παράταση για έναν μήνα της κάλυψης του ενοικίου των επαγγελματιών στο 80%. 
  • Επέκταση για δύο ακόμη μήνες των επιδομάτων ανεργίας, σε όσους έχουν λήξει.

Αυξάνεται το πρόστιμο

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αυξάνεται περαιτέρω το πρόστιμο για όσους εντοπίζονται να παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Το πρόστιμο για όσους επιμένουν συνειδητά να παραβιάζουν τα μέτρα, θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500, ανακοίνωσε.

Στόχος είναι «να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θέμα:
Lockdown (1566)
Tags:
πρωθυπουργός, γιορτές, κορονοϊός, Βουλή, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK